BALTASAR GRACIÀN RESERVA
Bodegas San Alejandro
Viinamarjad: 70% Garnacha, 30% Syrah.
Nautimine: Ahjus küpsetatud heledate lihadega, pajaroogadega sea- ja lambalihaga. Metsloomalihadega. Vürtsikate linnulihadega.
Alkohol: 15%
Serveerimistemperatuur: 18 º C
Liitri hind 25.33 eur
Pudeli maht: 0,75L
Fermentatsioon: Fermentatsioon betoontankides 20-30 päeva.
Laagerdamine: 18 kuud prantsuse tammest vaadis. Peale seda üks aasta pudelis.
Kliima / Pinnas: Kontinentaalne kliima. Kriidine ja kivine pinnas. Mägine ala kõrgusega 800...1000 m merepinnast.
Viinapuuaiad: 50...80 aastat vanad Garnacha viinapuud, 20 aastat vana Syrah. Võra kujundatud gobelet ja espaldera süsteemis. Looduslik dreeniv pinnas, keskmine saak 4000 kg/ha.
Kirjeldus: Rubiinpunane värv. Aroom on pehme ja vürtsikas: pipar, vanilje, kaneel, lagrits. Maitses keskmise täidlusega, tunda kontsentreeritud küpseid marju ja kohvi. Järelmaitse pikk ja tasakaalus. Elegantne röstisus tuleneb vaadilaagerdusest.
Bodegas San Alejandro
D.O.Calatayud
Bodegas San Alejandro on viinamarjakasvatajate kooperatiiv, mis loodud 1962.aastal. Viimastel aastatel on selle meeskonda liidetud palju enenrgilisi ja entusiastlikke noori, kes on seadnud sihikut ümber. Nende punaveinid on modernsed ja võimsad ning kasutusel on põhiliselt kohaliku päritoluga Garnacha mari- veinidele püütakse anda tuntavat sordile omast iseloomu. Calatayudi kvaliteetveini piirkonda loetakse Garnacha (Grenache) viinamarjasordi sünnikohaks.
Põhimõtteks on: veinide kvaliteet sünnib viinapuuaias, mitte keldris. Küll aga on kasutusele võetud modernseid tehnoloogiaid, tagamaks kvaliteeti.
Tuntud veinispetsialist Tom Stevenson on nimetanud neid üheks viimaste aastate kõige kiiremini arenevaks tootjaks Hispaania veininduses.
Veinikoda asub umbes 80 km Zaragozast Perejilese ja Atea orgudes. Veiniaedu on 1100ha, mille kõrgused merepinnast on 750 ja 1100 meetri vahel. Kasvatatakse kuut sorti viinamarju: Garnacha, Tempranillo, Macabeo, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon.
Pinnased on lubjakivise koostisega kruusased ja kiltkivised, kohati leidubkoos punaka saviga. Hea veejuhtivus on tähtis komponent viinapuu arenemisel.
Kliima on jahedapoolne, väheste sademetega. Temperatuuride vahe päeva ja öö vahel on äärmiselt suur. Tänu sellele on marjade küpsemisperiood pikk ning viinamarjade suhkru ja happe tasakaal on paigas oktoobrikuus toimuvaks korjeajaks.
Veinikoja kõrgema sarja nimetus Baltasar Gracian tuleneb XXVII sajandi kirjaniku ja filosoofi nimest, kes sündis selles kandis.